![](/media/lib/304/n-watrobowokomorkowy-6a72a0791dd3b90e6dd4acdcd3d37569.jpg)
Odkryto nowe białko przeciwnowotworowe
23 marca 2018, 05:24Naukowcom udało się zidentyfikować nowe białko przeciwnowotworowe. Proteina LHPP zapobiega niekontrolowanej proliferacji komórek nowotworu wątroby. Zdaniem zespołu profesora Michaela N. Halla z Uniwersytetu w Bazylei, LHPP może też służyć jako biomarker raka wątroby.
![](/media/lib/304/n-1208420776_343626-3711cf410ba74cadc65efe10fbd710c4.jpeg)
Przeciwutleniacze i aminokwasy wspomagają leczenie chorób psychicznych u młodych ludzi
22 marca 2018, 11:32Przeciwutleniacze i aminokwasy mogą wspomóc leczenie młodych osób na wczesnych etapach chorób psychicznych.
![](/media/lib/304/n-1186478120_314553-c221941dda00b63d41811749c0fd0ffd.jpeg)
Przepis na powtarzalne idealne espresso
22 marca 2018, 06:27Dr Christopher H. Hendon, miłośnik kawy, włożył wiele pracy, by odkryć, w jaki sposób raz po raz uzyskiwać tak samo dobre espresso.
![](/media/lib/128/n-1202207173_063180-fb9bc964256d4fc156c69106dd7cc287.jpeg)
Zidentyfikowano geny związane z niepowstrzymanymi wymiotami ciężarnych
21 marca 2018, 15:03Odkryto 2 geny, które wiążą się z niepowściągliwymi wymiotami ciężarnych (łac. hyperemesis gravidarum). GDF15 i IGFBP7 biorą udział w rozwoju łożyska i odgrywają ważną rolę we wczesnej ciąży i regulacji łaknienia.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
![](/media/lib/304/i-trappopisplanet-5f84a78876b3f3fd8720221aa1f10301.jpg)
Planety TRAPPIST zbyt mokre, by podtrzymać życie?
21 marca 2018, 10:33Astronomowie z Arizona State University (ASU) oraz Vanderbilt University uważają, że planety wokół gwiazdy TRAPPIST-1 mogą być zbyt wilgotne, by podtrzymać życie. W artykule opublikowanym na łamach Nature Astronomy zespół wykorzystał pochodzące z wcześniejszych badań dane dotyczące masy, średnicy i gęstości planet by określić ich skład.
![](/media/lib/156/n-mieso-7fadc9fe9bec853cd0096859ce3a9f58.jpg)
Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Barwnik z buraków pomaga w walce z alzheimerem
20 marca 2018, 11:55Betanina, czerwony barwnik z buraków, który występuje w ekstrakcie z tych warzyw, wydaje się hamować reakcje chemiczne odpowiadające za rozwój choroby Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/303/n-brakujace-zeby-f7c5743feb3a9ed31b8125794162e62a.jpg)
Zły stan uzębienia = wyższe ryzyko cukrzycy?
20 marca 2018, 07:19Wiele przemawia za tym, że zły stan uzębienia wiąże się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy.